Persoonlijke lening voor aankoop eigen huis

December 11th, 2012 | Posted by admin in Geld lenen particulier

Wie overweegt een eigen huis aan te kopen heeft in veel gevallen vreemd vermogen nodig. Het merendeel van de mensen gaat naar hun bankier of een ander geldverstrekker om een hypotheek af te sluiten.
Toch komt het ook nog wel eens voor dat het aankopen van een huis gebeurt via een persoonlijke geldlening. Vaak zijn het dan de ouders die een deel van het kapitaal verstrekken.
Het lenen van geld in de privésfeer heeft voor- en nadelen. In dit artikel staan er hier een aantal van beschreven. Het aankopen van een huis is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Denk er dan ook goed over na hoe het benodigde kapitaal te vergaren.

voordelen van een persoonlijke lening voor aankoop woning
Je wilt een huis kopen en hebt hier deels vreemd vermogen voor nodig dan kan het een absoluut voordeel zijn dat je dit via je ouders, familie, of kennisen kunt regelen. Het grote voordeel is een stukje zekerheid op de lange termijn. Je kunt van te voren een vast rentepercentage afspreken wat ook daadwerkelijk vast blijft staan. Dit geeft een stukje rust want je kunt op deze manier goed berekenen wat de maandelijks aflossingen zijn.
Bijkomend voordeel is dat het wellicht mogelijk is om een lager rentepercentage te bedingen dan bij de bank waar je een hypotheek wilt afsluiten. Dit kan je op jaarbasis duizenden euro’s schelen aan rentekosten.
Een huis kopen via persoonlijke lening biedt kan dus goed aantrekkelijke financiële voordelen bieden.
Ook kun je natuurlijk via duidelijke afspraken een aflossingstermijn bespreken die perfect bij je past. En natuurlijk boetevrij aflossen als je in de gelukkige positie verkeerd om versneld je lening voor je eigen huis versneld af te lossen.

nadelen voor persoonlijke lening voor aanschaf huis
Via familie geld bij elkaar lenen om een eigen woning te kopen heeft natuurlijk ook mindere kanten. Of in ieder geval zijn er punten waar je rekening mee moet houden.
Als je via een persoonlijke lening een bepaald bedrag wilt lenen weet je eigenlijk dat je een contract aangaat met mensen die dicht bij je staan. Zij willen je voorthelpen in het leven door geld te verstrekken. Dit is een prachtige gedachte en bovendien kan het voor beide partijen voordelen bieden.
Maar er zijn ook nadelen. Het kan zo zijn dat je door omstandigheden tijdelijk niet kunt voldoen aan je aflossingen van de lening of het rentepercentage blijkt te drukken op de maandelijkse aflossingen. Dit zijn dingen die lastig zijn maar met een beetje goede wil van beide kanten kan hier wellicht wel worden uitgekomen.
Het wordt vervelender als je door onvoorziene omstandigheden (baan verloren, scheiding, ziekte, etc.) je aflossing op je persoonlijke geldlening structueel niet meer kunt voldoen. Grote kans dat dit druk gaat geven op je persoonlijke relatie met de geldverstrekker. Moet het huis nu verkocht worden om de persoonlijke lening toch af te lossen of zijn er ander  mogelijkheden.
Feit is wel dat het verstrekken van een persoonlijke lening in tal van families tot ruzie heeft aangezet.

p.l. wel of niet verstandig bij aankoop eigen huis
Een persoonlijke lening kan absoluut van toegevoegde waarde zijn ten opzichte van een normalte hypotheek bij een financiële geldverstrekker. Maar kan ook tot problemen leiden.
Ben je in de mogelijkheid om geld te lenen van een bekende en zodoende voor een deel de aankoop van een eigen woning te financieren dan is het wel verstandig om niet het maximale bedrag te lenen. Maak ook duidelijke afspraken over het rentepercentage, versneld aflossen en aflossingtermijnen.
Leg alles goed op papier vast en leen een dusdanig bedrag dat het goed mogelijk is de betalingsafspraken na te komen.