Wat zijn brokers nou precies?

June 23rd, 2015 | Posted by admin in Uncategorized

Één van de twee belangrijkste rollen in de effectenbeurs is de broker. De dealer vult de andere belangrijke rol in. Broker is een Engelse benaming, in het Nederlands betekent dit eigenlijk “effectenmakelaar”. Maar dit is niet de letterlijke vertaling van het woord.

De broker is een persoon/bedrijf die handelt tussen de belegger en de markt. De broker (in bedrijf) heeft vele handelaren in dienst dit werk doen. Hun zorgen voor een actieve handel tussen beide partijen. Of het nu gaat om aandelen, effecten of binaire opties. Veel van dit soort partijen zijn als ware online brokers bijna uitsluitend op internet actief. Denk bijvoorbeeld aan ALEX, Binck, EZtrader, 24Option, Plus500 of AnyOption.

Een broker is ook lid van een beurs, zij werken uit opdracht van de opdrachtgevers (de beleggers).
De broker neemt opdrachten aan van andere partijen zoals particuliere klanten en van institutionele beleggers zoals beleggingsinstelling.

Hij kan als effectenmakelaar een koper en een verkoper dichter bij elkaar brengen. Het is zelf mogelijk dat hij een grote orde zelf verhandeld op de beurs. Brokers zijn op vele vlakken actief op de markt, bijvoorbeeld bij binaire opties, obligaties of aandelen. Het is ten strengste verboden om zelf als broker te gaan handelen op de markt. Voor de broker heeft het geen enkel belang hoe de richting van de beur is. Zijn inkomsten worden gehaald uit commissies of transacties.

Broker/Dealer

In de wereld zijn er wel bedrijven die beide rollen mogen vervullen, deze bedrijven worden ook wel broker/dealer leden genoemd. Hier voor gelden zeer strengen eisen, een van de belangrijkste eisen is dat het handelen voor klanten en het handelen voor eigen rekening namelijk nooit gemengd worden. Als bedrijven dat wel zouden doen, kunnen zij hier vele voordelen uithalen. De scheiding word geregeld via Chinese walls, een afdeling die zich binnen bedrijven bezig houd met het scheiden. Wanneer het bedrijf de regels overtreed mogen zijn de naam Broker/Dealer niet meer dragen. En dan moet de keuze gemaakt worden voor broker of voor dealer. Als het niet goed gescheiden gehouden word, kunnen zijn tegen klanten zeggen dat zij goedkoop moeten verkopen, zodat zei het voor meer doorkunnen verkopen. Daarom is dit ten strengste verboden.

Bekende brokers

Der zijn vele bekende brokers, een van de bekendste brokers is bijvoorbeeld Binck. Binck is een broker die voor particulieren te werk gaat. Ook zijn er zeer grote banken die hieraan mee doen, zoals Saxo bank, Rabobank, Dexia. Zij zijn nagenoeg altijd broker/dealer. De meest bekende brokers zijn volgens vele ook de beste in het vak.