Welke auto verzekering is voor u de beste keuze?

March 24th, 2020 | Posted by admin in Geld lenen particulier

Het afsluiten van een auto verzekering is voor elke persoon die met een auto de openbare weg opgaat wettelijk verplicht. Wanneer u zich nog niet eerder heeft verdiept in de verschillende mogelijkheden die er bestaan voor wat een auto verzekering afsluiten betreft zult u er misschien wel van schrikken dat er op de markt toch een aantal verschillende soorten autoverzekeringen zijn terug te vinden. Voor veel mensen is het dan ook niet gelijk duidelijk welk type van auto verzekering nu precies voor hun de beste keuze is. Bent u ook iemand die kampt met deze vraag en wilt u er zeker van kunnen zijn dat u uiteindelijk niet kiest voor een auto verzekering die uiteindelijk voor u helemaal niet interessant is? Dan is het zonder meer altijd een aanrader om rekening te houden met de onderstaande informatie!

De wettelijk verplichte WA-verzekering

In eerste instantie is er de wettelijk verplichte auto verzekering. Het gaat hierbij om de zogenaamde WA-verzekering. Er is door de jaren heen behoorlijk wat gezegd en geschreven over deze auto verzekering. Dat heeft in eerste instantie vooral te maken met de geringe dekking(en) die ze voorziet. Het afsluiten van dit type van auto verzekering zorgt er in de praktijk dan ook voor dat er uitsluitend een dekking wordt geboden tegen schade die veroorzaakt wordt ten opzichte van derden. De WA-verzekering is bij wet verplicht omdat iedereen bij een ongeval in de mogelijkheid zou verkeren om de veroorzaakte schade ten opzichte van derden te kunnen vergoeden. In het verleden, voordat deze auto verzekering werd verplicht bleek namelijk dat dit lang niet altijd het geval was, in tegendeel.

De wettelijk verplichte WA-verzekering is mede door haar beperkte dekkingen ook veruit de voordeligste van alle autoverzekeringen op de markt. Dit gezegd hebbende is het zo dat de verzekeringspremie van de WA-verzekering niet wettelijk is bepaald. Dat wordt vaak gedacht, maar dat is dus helemaal niet juist, in tegendeel. Ook wanneer u er aan denkt om dit type van auto verzekering af te sluiten is het dan ook altijd een must om even een kleine vergelijking uit te voeren van de kosten bij verschillende verzekeraars.

Wie is de WA-verzekering de beste keuze?

De lage kostprijs welke is verbonden aan de wettelijk verplichte auto verzekering zorgt ervoor dat veel mensen zich er toe aangetrokken voelen. Bij het afsluiten van dit type van auto verzekering is het evenwel in de praktijk altijd belangrijk om stil te blijven staan bij het feit dat er slechts een zeer beperkte dekking geldt. Omwille van deze reden wordt het in de praktijk dan ook eigenlijk uitsluitend aangeraden om de WA-verzekering af te sluiten wanneer u zich kunt vinden in één van de onderstaande situaties:

  1. Wanneer u een oudere auto heeft aangekocht die een lage waarde vertegenwoordigd;
  2. Wanneer u eigenlijk slechts zeer weinig kilometers aflegt met uw auto;

In het eerste geval is het vaak de moeite niet waard om te kiezen voor een uitgebreide auto verzekering, simpelweg omdat de kosten daarvoor veel te hoog liggen. In de tweede situatie is het dan weer zo dat het risico op een ongeval met (aanzienlijke) schade gewoon veel te laag ligt om de kostprijs van bijvoorbeeld een all risk te rechtvaardigen. Het mag dan ook duidelijk zijn, in beide gevallen is het afsluiten van de gewone WA-verzekering wellicht de beste keuze.

De beperkt casco verzekering

De tweede type auto verzekering waarvoor kan worden gekozen is de beperkt casco verzekering. Het betreft hier een verzekering die toch een stukje uitgebreider is dan de WA-verzekering. Voor dit type van auto verzekering geldt dan ook dat er menig aantal vormen van eigen schade aan het voertuig worden verzekert. Het gaat hierbij concreet om deze schade:

  1. Schade door brand, een explosie en blikseminslag;
  2. Schade als gevolg van diefstal;
  3. Een sterretje in de voorruit;
  4. Schade als gevolg van een botsing met een dier;

Het afsluiten van een beperkt casco verzekering is eigenlijk voornamelijk interessant voor mensen die het midden willen houden tussen een WA-verzekering en een all risk auto verzekering. De WA-verzekering is voor veel mensen te beperkt terwijl de kostprijs van een beperkt casco verzekering dan weer te hoog ligt. Door het afsluiten van een beperkt casco auto verzekering slaagt men erin om de kerk in het midden te houden. Let wel, ook een beperkt casco auto verzekering dekt geen eigen schade aan het voertuig in. Voor alle duidelijkheid, hiermee bedoelen we schade welke u zelf heeft veroorzaakt.

De volledig casco of all risk auto verzekering

De meest complete auto verzekering welke op de markt is terug te vinden is de zogenaamde all risk auto verzekering. Het betreft hier een verzekering welke buiten de WA-dekking eveneens alle dekkingen uit de beperkt casco auto verzekering bevat. Deze dekkingen worden finaal ook nog aangevuld met de eigen schade aan het voertuig welke wordt verzekert. Wat valt er nu precies onder deze eigen schade? In principe alles, zelfs de schade die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door bij het achteruitrijden ergens tegenaan te botsen. Dit zorgt ervoor dat de all risk auto verzekering voor menig aantal mensen absoluut een interessante keuze is.

Hoe besparen op de kosten van een all risk auto verzekering?

Hoe interessant een all risk auto verzekering ook mag zijn, er kan in de praktijk worden vastgesteld dat de kostprijs die eraan verbonden is wel behoorlijk hoog ligt. Dit is voor veel mensen dan ook uiteraard een behoorlijke doorn in het oog. Gelukkig is het mogelijk om op verschillende manieren de kostprijs van een all risk auto verzekering te drukken, namelijk:

  1. Zorg voor een zo beperkt mogelijk schadeverleden;
  2. Vergelijk goed de prijzen van een all risk auto verzekering bij meerdere verzekeraars;
  3. Kies niet voor een auto die beschikt over de zwaarste specificaties;

Gaat u rekening houden met de bespaartips die hierboven staan aangegeven? Dan zult u kunnen vaststellen dat het prijskaartje van uw all risk auto verzekering meteen een behoorlijk stuk kan worden gedrukt. Dit uiteraard terwijl u wel gewoon nog altijd kunt rekenen op de best mogelijke dekkingen voor uw voertuig. Zo slaat u twee vliegen in één klap.

Voor een onafhankelijk advies over uw auto verzekering kijkt u op www.diks.nl.